Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Senaste nytt

Alla nyheter

Biobank Sverige har fått finansiering från Vetenskapsrådet för att nationellt samordna biobankning och tillgång till prov kopplade till covid-19. En nationell arbetsgrupp inom Biobank Sverige finns på plats sedan en tid tillbaka. Biobank Väst är en del av den nationella infrastrukturen Biobank Sverige.

Ta del av nationella nyheter inom biobankning. Biobank Sveriges senaste nyhetsbrev är ute nu! Vi på Biobank Väst är en del av den nationella infrastrukturen Biobank Sverige.

Hur påverkas graviditet och fosterutveckling av covid-19, och vad händer med hälsan hos mamma och barn efter förlossningen? Det är frågor som står i fokus för en nationell studie som nu inleds i Göteborg. En majoritet av landets förlossningskliniker omfattas.

I Västra Götaland förturshanterar Biobank Väst biobanksansökningar och även provinsamling kopplat till covid-19.

Akademiliv, Göteborgs universitet, var på plats när vi invigde Biobank Västs laboratorium på Östra sjukhuset.

Anders Ståhlberg är docent och leder Sahlgrenska Universitetssjukhusets satsning på att utveckla framtidens cancerdiagnostik med hjälp av kroppsvätskor, exempelvis blod och urin.

Nu finns en uppdaterad och kostnadsfri utbildning om Biobankslagen. Utbildningen är webbbaserad och tar cirka 60 minuter att genomföra.

Missa inte Biobank Sveriges artikelserie med forskare runt om i landet som använder prov från biobanker i sin forskning. En ny artikel publiceras varje månad under hela året!

”Biobanker - en resurs för vård och forskning”. Onsdag 26 februari 2020 kl. 12.00 - 15.00 inviger vi vårt nya laboratorium på Östra sjukhuset. Det blir presentationer från studier och om Biobank Västs tjänster, visning av laboratoriet, gratis lunchsmörgås och fika.

Welcome to the 1st Nordic conference in biobanking! March 9-11 2021 in Gothenburg, Sweden.

Ta del av nationella nyheter inom biobankning. Biobank Sveriges senaste nyhetsbrev är ute nu! Vi på Biobank Väst är en del av den nationella samverkan Biobank Sverige.

Biobank Sverige har tagit fram nya avtalsmallar för Material Transfer Agreement (MTA) då humana prov ska skickas för analys inom Sverige eller utomlands.

Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) har bytt namn till Sveriges Kommuner och Regioner (SKR).

Nu finns en möjlighet att lämna synpunkter på ett underlag om breda samtycken.

Representanter från samtliga noder inom satsningen Kliniska Studier Sverige har tagit fram ett antal mallar och stöddokument som kan vara till hjälp vid planering och genomförande av kliniska studier.

Sahlgrenska universitetssjukhuset anordnar Forsknings- och Kvalitetsdagar på sina områden i november. Vi på Biobank Väst medverkar den 21, 27 och 28 november. Kom gärna förbi vår monter och prata biobankning!

Det finns platser kvar till vår fristående kurs i Biobankning för klinisk forskning på 7.5 hp! Anmälan är öppen fram till kursstart, vecka 40. Kursen ges på avancerad nivå vid Göteborgs universitet under hösten 2019.

Etikprövningsmyndigheten anger i ett pressmeddelande att de kommer att införa ett nytt ärendehanteringssystem för etikprövningar.

Den 10 oktober hålls Regional konferens för klinisk forskning i Göteborg. Konferensen är en mötesplats för att stärka samverkan och infrastruktur för klinisk forskning inom Västra sjukvårdsregionen.

Onsdag 6 november är det dags för konferensen Registerforskning 2019. Sverige har fantastiska förutsättningar för registerbaserad forskning. Men klarar dagens system och metoder att möta morgondagens utmaningar?

Socialstyrelsen har beslutat att hälso- och sjukvården även bör erbjuda screening för svår kombinerad immunbrist (SCID). Idag screenas 24 medfödda sjukdomar i PKU provet.

Ta del av nationella nyheter inom biobankning. Biobank Sveriges senaste nyhetsbrev är ute nu! Vi på Biobank Väst är en del av den nationella samverkan Biobank Sverige.

För dig som forskar och behöver veta hur man får tillgång till biobanksprov finns nu en uppdaterad instruktion tillgänglig på Biobank Sveriges webbplats.

Onsdag 24 april kl. 13:00-14:30 finns möjligheten att ta del av nyheter inom biobanksområdet och få kunskap om hantering av biobanksprov, pågående forskningsprojekt och harmonisering av analyser inom Västra Götalandsregionen.

Nationell Biobankskonferens 2019 pågår under två dagar, 26-27 mars, på temat Biobank Sverige – från idé till verklighet. Vi på Biobank Väst är lokal värd för konferensen som arrangeras av Biobank Sverige.

Nu är anmälan öppen till kursen Biobankning för klinisk forskning på 7,5 hp vid Göteborgs universitet! Kursen är en fristående kurs på avancerad nivå under hösten 2019 som arrangeras av oss på Biobank Väst.

Senast uppdaterad: 2019-02-21 16:46