Barntumörbanken - en resurs för forskning om barntumörer
Barntumörbanken är en forskningsinfrastruktur och nationell provsamling där blodprov, vävnadsprov och molekylärgenetiska data från barn i Sverige med hjärntumörer eller andra solida tumörer sparas för forskning efter inhämtat samtycke. Även blodprov från föräldrar tas och sparas.
Prov samlas in på universitetssjukhusen i Göteborg, Linköping, Lund, Stockholm, Umeå och Uppsala som är de som opererar och behandlar barn med cancer. Prov till Barntumörbanken tas i samband med patienternas besök i vården.
Insamling under lång tid
De första proven till Barntumörbanken samlades in för drygt tio år sedan. Det är viktigt att prov och molekylärgenetiska data för forskning samlas in och genereras under lång tid eftersom barncancer är förhållandevis ovanligt och diagnoserna skiljer sig mycket åt.
– I takt med att materialet växer så möjliggör vi för ännu fler forskningsstudier att använda vår provsamling och infrastruktur för olika frågeställningar och forskningsprojekt, berättar Johanna Sandgren, enhetschef på Barntumörbanken.
Förfrågningar driver utvecklingen
Förfrågningar från forskare är en viktig del i utvecklingen av Barntumörbanken. Just nu finns en ökad efterfrågan på blodplasma och ryggmärgsvätska. För att samla in blodplasma inleder Barntumörbanken nu ett samarbete med sjukhusens biobanker. Först ut blir Biobank Väst i Göteborg. Därefter ska samarbetet utökas nationellt med hjälp av Biobank Sveriges provservicekoordinatorer.
– Den gemensamma infrastrukturen för biobanker gör det möjligt att samla in jämförbara forskningsprov med hög kvalitet, säger Johanna.