Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Provkvalitetsforskning

I den nationella biobanksinfrastrukturen Biobank Sverige har vi i Västra Götaland fått uppdraget att arbeta med provkvalitet. Vi samarbetar med analysplattformar inom Sverige och har pågående forsknings- och utvecklingsarbete kring analys av kvalitetsparametrar kopplade till biobanksprov.

Ett av våra mål med provkvalitetsarbetet är att ta fram information om vilka biomarkörer som är stabila alternativt instabila. Är de instabila kräver de en mer detaljerad insamlingsprocedur. Vi har samlat in en provkvalitetskohort som vi använder för att få svar på en del av våra frågeställningar. Vi utnyttjar också denna kohort tillsammans med forskare vid Göteborgs universitet och på Chalmers Tekniska Högskola i Göteborg för att skapa en algoritm som kommer att kunna användas för att uppskatta provkvalitetsnivå av en provsamling med okänd preanalytisk hantering.

Vi vill kunna erbjuda analys av provkvalitet för många olika provinsamlingstyper och ta fram ett rådgivande dokument för olika typer av biomarköranalyser. Vi vill också kunna bistå med analyshjälp och kopplingar mellan biobanksprov och registeranalyser.

Åsa Torinsson Naluai

Docent
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer

Senast uppdaterad: 2022-04-28 12:10