Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

RBC Väst

Regionalt biobankscentrum Väst (RBC Väst) är en del av Biobank Väst och arbetar med administrativa och regulatoriska biobanksfrågor.

Vi är ett service- och kompetenscentrum för alla inom Västra Götalandsregionen (VGR) som berörs av biobankslagen, t.ex. vårdgivare, provgivare, universitetets forskare, läkemedelsföretag och allmänhet.

Vi på RBC Väst kan ge rådgivning och besvara frågor som rör upprättande av biobanksavtal och villkor för tillgång till prov för forskning och klinisk prövning. Vi handlägger biobanksansökningar och beslutar om utlämnande av prov tagna i VGR. 

I vårt uppdrag ingår att ansvara för regionens del av Svenska biobanksregistret (SBR), som är ett spårbarhetsregister för biobanksprov, och att fungera som kontaktyta mot Inspektionen för vård och omsorg (IVO).

RBC Väst deltar i nationell samverkan rörande biobanksfrågor och tillämpning av biobankslagen med dess föreskrifter tillsammans med övriga fem regionala biobankscentrum genom Biobank Sverige. På biobanksverige.se finns gemensamma nationella dokument och riktlinjer.


Senast uppdaterad: 2023-10-09 14:16