Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Automatiserat system för DNA-extraktion

DNA-extraktion är en av de tjänster som vi erbjuder på Biobank Väst. Servicen kan utnyttjas av alla typer av forskningsstudier som vill extrahera DNA från blod eller buffy-coat för att sedan utföra analyser så som sekvensering eller genotypning med GWAS-analys.

- Med vårt automatiserade system så hanteras proven helt automatiskt från det att vi ställer in de tinade blodrören i roboten till dess att DNA är extraherat, berättar Kristina Lind som är PhD och funktionsledare för labb och IT på Biobank Väst.

Proven märks med unik streckkod som automatiskt läses av i systemet och följer med provet under hela hanteringen. Detta gör att spårbarheten är säker och minimerar fel som kan bero på den mänskliga faktorn.

- När DNA är extraherat bestämmer vi koncentrationen på det med hjälp av absorbansmätning med en spektrofotometer som heter Big Lunatic. Det är ett snabbt och säkert instrument som kan mäta upp till 96 prov samtidigt, säger Kristina.

Bra att veta är att DNA-extraktion kan genomföras även på prover som förvarats i egna frysar.

- Det behöver inte vara prov som har förvarats på Biobank Väst tidigare, utan man kan kontakta oss så kan vi tillsammans komma överens om ett passande upplägg, säger Kristina.

Kontakt: För frågor om tjänsten DNA-extraktion kontakta oss på biobankvast@vgregion.se 

Fakta: Biobank Väst arbetar efter en standard som heter SS-EN ISO 20387:2021 vilket ställer krav på att ha väl uppsatta och kvalitetskontrollerade system och processer. Läs mer om vårt kvalitetsarbete.

Arbetet på Biobank Väst sker i nära samarbete med Biobank Core Facilities där expertis om bland annat provkvalitet och provhantering finns tillgänglig. Läs mer om Core Faclilities.  


Text: Biobank Core Facilities

Senast uppdaterad: 2022-07-08 13:25