Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Isolering av PBMC till forskningsstudier

Isolering av PBMC från helblod är en av de tjänster vi erbjuder på Biobank Väst. PBMC står för Periferal Blood Mononuclear Cells – och genom analyser av dessa kan forskning bedrivas till exempel inom studier på immunologi och cancer.

– Är man intresserad av cellkompositionen i blodet och hur immunförsvaret ser ut hos olika patientgrupper, så kan PBMC-isolering och analys komma till nytta, säger Hanna Jacobsson, biolog på Biobank Väst.

Studier på covid-19 och transplanterade patienter

Just nu har labbet pågående insamling av PBMC för flera studier inom Covid-19-forskning liksom en insamling från transplanterade patienter – en patientgrupp där immunförsvaret ofta är hämmat.

– Vi kan anpassa insamlingsmetoden efter forskningsprojektets behov. På så vis kan vi erbjuda bästa tänkbara kvalitén på cellerna och göra det möjligt för forskare att använda dem på bästa sätt för just sitt syfte. Därför kan det vara till stor hjälp att man som forskare redan på förhand vet vad proverna ska användas till, berättar Hanna.

Provhanteringen viktig

Eftersom labbet arbetar med att rena fram viabla celler, är det viktigt att ta emot prover så snart som möjligt inom 24h efter provtagningstillfället.

– Det kan vara bra att ha koll på vilka logistiska utmaningar som finns från provtagning till så smidig leverans som möjligt till oss – och vi kan självklart hjälpa till med att fundera kring detta om det behövs, säger Hanna.

Labbet använder sig av sterilteknik vilket är nödvändigt för att få trovärdiga resultat när man i ett senare skede vill arbeta med levande celler. Och för långtidsförvaring finns just nu frysar med -150 C

Kontakt: För frågor om tjänsten PBMC-isolering kontakta oss på biobankvast@vgregion.se 

Fakta: Biobank Väst arbetar efter en standard som heter SS-EN ISO 20387:2021 vilket ställer krav på att ha väl uppsatta och kvalitetskontrollerade system och processer. Läs mer om vårt kvalitetsarbete.

Arbetet på Biobank Väst sker i nära samarbete med Biobank Core Facilities där expertis om bland annat provkvalitet och provhantering finns tillgänglig. Läs mer om Core Faclilities.  


Text: Biobank Core Facilities

Senast uppdaterad: 2022-09-30 16:06