Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

En ny biobankslag träder i kraft den 1 juli 2023!

En ny biobankslag röstades igenom av riksdagen den 25 januari 2023. Den nya biobankslagen träder i kraft den 1 juli 2023 och ska ersätta den nuvarande biobankslagen.

Syftet med den nya biobankslagen är samma som tidigare att reglera hur identifierbart humanbiologiskt material (prov), med respekt för den enskilda människans integritet, ska få samlas in, bevaras och användas för vissa ändamål.

Det finns ett antal förändringar i den nya lagen som bland annat innefattar ett utökat tillämpningsområde, nya undantag och att sekundärbiobanker tas bort.

Läs svaren på frågorna som Biobank Sverige ställde till några experter i samband med beslutet om den nya biobankslagen.

Läs Biobank Sveriges sammanställning om vad som är nytt i den nya biobankslagen.

Webbinarier

För att få information om den nya lagen rekommenderar vi att delta på Biobank Sveriges webbinarier som arrangeras under våren 2023. Tillfällena är 1 februari, 1 mars, 29 mars, 3 maj och 31 maj, kl. 12:00-13:00. Läs mer om webbinarierna på Biobank Sveriges webbplats.

Värdefulla länkar

Länk till Biobank Sveriges webbsidor om den nya biobankslagen (biobanksverige.se)

Länk till Riksdagens information om den nya biobankslagen (riksdagen.se)

Länk till information om den nuvarande biobankslagen (biobanksverige.se)

Senaste nytt

För att hålla dig uppdaterad om den nya biobankslagen och implementeringen av denna hänvisar vi till Biobank Sveriges informationssidor om den nya lagen.


Senast uppdaterad: 2023-02-01 10:36