Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Digital tjänst erbjuds för att ändra samtycke för prov i biobank

Nu kan medborgare i Västra Götaland ändra sitt samtycke för vårdprov som sparats i biobank genom att logga in på 1177.se. Tjänsten är framtagen i samverkan mellan Biobank Sverige och Sveriges regioner och heter ”Ändring av samtycke prov i biobank”.

Prov som sparas i biobanker är framför allt viktig för provgivarens egen vård och behandling, men också för utbildning av vårdens personal och i arbetet med utveckling och kvalitet inom vården samt för forskning.

En viktig aspekt i biobankslagen är dock att provgivare har rätt att när som helst begära ändring av samtycke för prov i biobank eller att proven ska förstöras. Ett förstört prov är borta för alltid. Det är därför bra att noga fundera igenom innan man bestämmer att prov ska förstöras. 

Den digitala tjänsten förenklar för medborgare som vill begränsa sin användning av prov i biobank. Möjligheten att skriva ut och skicka in sin begäran om ändring av samtycke via den nationella blanketten "E1. Ändring av samtycke" finns dock kvar.

Blanketten hämtas på Biobank Sveriges webbplats, fylls i enligt instruktionerna, signeras och skickas med post till den region där prov togs.

Om prov tagits i Västra Götaland ska blanketten skickas till: Biobank Väst, Regionalt biobankscentrum, Guldhedsgatan 10C, Sahlgrenska Universitetssjukhuset, 413 45 Göteborg. Vid frågor kontakta oss på: rbcvast@vgregion.se

Länk till Biobank Sveriges webbplats (Blankett E1. Ändring av samtycke.)
Länk till 1177.se (Informationssida om prov i biobank samt möjlighet att via inloggning nå den digitala tjänsten ”Ändring av samtycke prov i biobank”.)


Senast uppdaterad: 2023-12-07 10:08