Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Nästan 40 000 provrör ska hanteras av Biobank Väst i SCAPIS 2

Nu har de första proven från forskningsstudien SCAPIS 2, som är en fortsättning på SCAPIS, börjat komma in till Biobank Väst.

– Vi är stolta och glada att ännu en gång få bidra med att koordinera provinsamlingen samt samla in, hantera och förvara biobanksprov för forskning i en så här stor studie, säger Jenny Isaksson, funktionsledare för operativ service på Biobank Väst.

De första deltagarna i SCAPIS (Swedish CardioPulmonary bioImage Study) togs emot i Göteborg på Alla hjärtans dag 2012. Ett år senare drog den storskaliga insamlingen i gång med deltagare från hela Sverige.

SCAPIS är en världsunik forskningsstudie där målet är att kunna förutsäga vilka som riskerar att drabbas av till exempel hjärtinfarkt, plötsligt hjärtstopp, stroke och KOL och behandla dem innan sjukdom uppstår. 30 000 slumpvis utvalda deltagare i åldern 50-64 år från hela Sverige genomgick omfattande underökningar av hjärta, kärl och lungor. Materialet från undersökningarna finns samlade i världens hittills mest omfattande data-, bild- och biobank. Tre nationella uttag av biobanksprov har hittills gjorts för forskning.

Nu tolv år senare startar SCAPIS 2 där 15 000 slumpvis utvalda SCAPIS-deltagare från hela landet kommer att bjudas in för att göra i stort sett samma undersökningar som förra gången. SCAPIS 2 startade den 17 januari 2024 i Göteborg och kommer under våren successivt att starta upp i Malmö, Linköping, Stockholm, Uppsala och Umeå.

- I SCAPIS 2 kommer vi på Biobank Västs laboratorium att ta hand om prov från 45 deltagare, vilket är 540 provrör per vecka. Totalt kommer vi i Göteborg att samla in prov från 3300 deltagare under 2,5 år, vilket innebär 39 600 provrör sammanlagt, berättar Huma Zafar, specialmedicinsk analytiker på Biobank Väst och koordinator för provinsamlingen i SCAPIS 2 i Göteborg.  

Proven som samlas in är blod och urin. Efter att proven tagits om hand och hanterats på Biobank Västs laboratorium vid Östra sjukhuset enligt kvalitetssäkrade rutiner placeras de i biobankens frysar. Där förvaras proven tryggt i biobankens frysar försedda med larm tills den dagen ett uttag ska göras för forskning.

- Biobanksproven tillsammans med en oerhört stor mängd annan data som inhämtas, exempelvis bilder av hjärta och lungor, lungfunktionstester och en del direktanalyser på prov skapar ett fantastiskt underlag för framtida forskning, säker Elin Stenfeldt, nationell provservicekooordinator vid Göteborgs universitet.

- Det är roligt att den standardiserade infrastruktur som vi på Biobank Väst har satt upp för insamling och förvaring av biobanksprov kommer till användning i en så stor studie som SCAPIS, avslutar Kristina Lind, funktionsledare för Biobank Västs laboratorier och IT-stöd.

SCAPIS leds och drivs av forskare från universitet och universitetssjukhus i Göteborg, Linköping, Malmö, Stockholm, Uppsala och Umeå med Hjärt-Lungfonden som huvudfinansiär.

Senast uppdaterad: 2024-01-31 17:00