Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Sjukvårdens befintliga rutiner används för insamling till biobank

Forskningsstudien PPMC Lungcancer i Västra sjukvårdsregionen sparar sina prov i Biobank Väst. Insamlingen av prov sker enligt Sjukvårdsintegrerad biobankning vilket innebär att prov för forskning tas i samband med patientens ordinarie besök i vården.

Studien har gått ifrån att testas i liten skala i början av 2022 till att nu vara i full gång vid de tre mottagningarna på Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg där patienter utreds och behandlas för lungcancer. PPMC Lungcancer har hittills samlat in enkätsvar och prover från närmare 150 patienter.

Under 2024 är förhoppningen att studien även ska kunna inkludera patienter som finns på andra sjukhus i regionen (Skaraborgs Sjukhus, Södra Älvsborgs sjukhus och Norra Älvsborgs Länssjukhus).

- Forskningsstudiens sätt att arbeta är mycket angeläget för att utveckla prospektiv insamling av material från alla cancerpatienter och möjliggöra utveckling av effektivare behandling, säger Johanna Svensson, avgående verksamhetschef för Verksamhet Onkologi på Sahlgrenska Universitetssjukhuset. 

Hela artikeln finns att läsa på PPMC Lungcancers webbsidor (sahlgrenska.se/ppmc/lungcancer).


Senast uppdaterad: 2023-07-06 12:48