Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Service för biobanksprov

Biobank Väst erbjuder service för insamling, provhantering, säker lagring, spårbarhet och utplock av biobanksprov.

I samråd mellan forskare och projektledare på Biobank Väst sätts en rutin upp för studiens process för biobanksprov. Prov för både direktanalyser (kliniska analyser) samt biobanksprov beställs i huvudsak via sjukvårdens remiss- och svarsportal.

Biobanksprov som Biobank Väst fryslagrar förvaras i -20°C eller -80°C i larmövervakade lågtemperaturfrysar. För provers säkerhet och kvalitet har vi jourservice dygnet runt vid fryslarm. Information om biobanksprov lagras automatiskt i vårt Laboratory Information Management System (LIMS) och full spårbarhet säkerhetsställs.

Process för biobanksprov

 1. Insamlade prov

  Insamling av prov

  I samråd mellan forskare och projektledare på Biobank Väst sätts en rutin upp för insamling. Respektive studies prov tas om hand på överenskommen provmottagning.

 2. förvaring i frys

  Förvaring i frysar

  Biobanksprov som Biobank Väst fryslagrar förvaras i larmövervakade lågtemperaturfrysar. För provers säkerhet och kvalitet har vi jourservice dygnet runt vid fryslarm.

 3. utplock av prov

  Utplock av prov

  När man vill använda sina insamlade biobanksprov för att till exempel göra analyser, gör man ett så kallat utplock. Kontakta Biobank Väst innan utplocket för att få en aktuell version av utplocksordern.

Biobank Väst

Projektledning studier och provinsamling

Senast uppdaterad: 2022-12-07 16:50