Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Hantering av driftlarm

Driftjouren på Västfastigheter hanterar driftlarm. Utanför kontorstid är inställelsetiden cirka en timme efter det att larmet utlösts. Vid ett konstaterat fryshaveri kvitteras larmet av jouren som sedan ringer ansvariga för den larmande frysen enligt frysens kontaktlista. Det är därför viktigt att frysens kontaktlista är uppdaterad. Om ingen svarar skickas sms med information. Västfastigheter ska fråga om reservfrys behöver lånas så att denna kan låsas upp. Västfastigheter debiterar frysägaren för utryckningar.

Västfastigheter förbinder sig inte att öppna en larmande frys för okulär besiktning, flytta material från trasig frys, ansvara för reparation, kontrollera larmgränser, kontrollera frysens larmfunktion, ansvara för frysens funktion eller innehåll.

Egentest av driftlarm

Vid nyinstallation av frys eller om frysen varit urkopplad från driftlarmet ska larmet testas. Inkoppling och test kan beställas hos Västfastigheter eller kan göras själv om man har plats i fryshotellet "Bassängen", "Guldheden" eller "Gropen". Om tjänsten beställs via Västfastigheter bör en representant för frysen finnas med när larmet testas för att vidimera att frysen larmar.

Vid egentest gör på följande sätt: Sätt övre larmgräns till -80°C. Öppna dörren/locket i några minuter alternativt stäng av strömmen till frysen. En röd lampa ska blinka på larmpanelen som kvitteras vid ”reset”. Om inget larm utlöses så kan larmanslutningen vara felkopplad (kontakta Västfastigheter) annars tas kontakt med servicetekniker. Glöm inte sätta tillbaka larmgränsen för att undvika falskt driftlarm. Det är varje frysägares ansvar att säkerställa att inte ett falskt larm går till Västfastigheter.

Om du själv orsakar ett larm på en frys går larmet efter tio minuter vidare till Västfastigheter. I varje fryshotell där det är möjligt att själv kvittera larm sitter en anvisning om hur kvittens görs. Falsklarm kan utlösas om man jobbar i frysen eller sätter in varmt material. Unvik detta genom att tillfälligt bryta larmanslutningen med den röda brytaren.

Har larmet gått till Västfastigheter måste de göra en utryckning. Varje utryckning som Västfastigheter gör oavsett om det är falskt larm eller inte debiteras frysägaren.

Reservfrys

I varje fryshotell finns en reservfrys som kan lånas upp till fem arbetsdagar utan kostnad, ytterligare information finns på respektive reservfrys. Västfastigheter ansvarar för att låsa upp reservfrysen (gäller ej "DSBUS", "Guldheden" eller "Gropen" där frysar tillsvidare är olåsta).

Senast uppdaterad: 2019-02-06 14:01