Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Ändring av samtycke

De flesta prov som tas i vården förstörs direkt efter att analysen är klar. Vissa prov kan komma att sparas i en biobank, framför allt för patientens/provgivarens vård.

Provgivaren har rätt att begränsa vad sparade prov får användas till eller om prov ska förstöras. Det är viktigt att veta att ett förstört prov inte går att återskapa. 

Blanketter för ändring av samtycke

Vid begränsning av samtycke ska blanketten "E1. Ändring av samtycke” användas. Blanketten finns att hämta på Biobank Sveriges webbplats. Den ifyllda blanketten skickas till den region där prov togs. Om prov togs i Västra Götalandsregionen ska blanketten skickas till Sahlgrenska Universitetssjuhuset, Regional biobankssamordnare, Biobank Väst, 413 45 Göteborg.  

Notera att: Snart kommer även möjligheten att logga in på 1177.se och skicka in en begäran digitalt via tjänsten "Samtycke prov i biobank" att erbjudas. 

PKU-prov

Det finns särskilda blanketter (E1a eller E1b) för att begränsa vad ditt eller ditt barns sparade PKU-prov får användas till. Blanketten ska skickas till Regionalt Biobankscentrum, Eugeniavägen 27, S3:04, 171 76 Stockholm. 

Blanketter för ändring av samtycke finns på Biobank Sveriges webbplats (biobanksverige.se)

Läs mer om samtycke prov i biobank (biobanksverige.se)

Regionalt biobankscentrum Väst

Biobanksansökan och rådgivning

Senast uppdaterad: 2023-07-05 13:31