Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Artikel: Roger Olofsson Bagge om patientnära studier för bättre cancerbehandling

Roger Olofsson Bagge berättar i Biobank Sveriges artikelserie med forskare om sitt arbete med att ta fram effektivare behandlingar för bröstcancer och malignt melanom.

Genom att utföra forskningen i nära samarbete med vården kan forskningsresultat snabbt föras in i konkreta behandlingar. Roger Olofsson Bagge, är föreståndare för Bröstcentrum och chef för avdelningen för bröst- och melanomkirurgi på Sahlgrenska univeristetssjukhuset.

"Biobankerna fungerar som en fast punkt i den här kedjan och med vars hjälp det blir lättare att bedriva studier.

– Det är väldigt omständligt att hantera alla prov själv. Så det är viktigt att det finns olika typer av centrala resurser. Om man som forskare vill göra en gensekvensering skickar man sina prov till de som bara håller på med det. Det blir mer kostnadseffektivt och bättre kvalitet. Det är samma sak med biobankerna. De är en nyckel för att åstadkomma den här positiva spiralen.

Roger Olofsson Bagge samarbetar huvudsakligen med Biobank Väst."

Artikeln med Roger Olofsson Bagge ingår i Biobank Sveriges artikelserie med forskare runt om i landet som använder biobanksprov i sin forskning. Ta del av artikelserien här >>


Senast uppdaterad: 2020-11-01 13:55