Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Biobank Väst

ikon rådgivning

Rådgivning

Här finns information om lagar, etik och kvalitet inom biobanksområdet samt svar på vanliga frågor.

ikon biobanksansökan

Biobanksavtal

Vi handlägger och godkänner biobanksansökan om tillgång till humanbiologiska prov för forskning.

ikon insamling biobanksprov

Service för biobanksprov

Vi hjälper forskare med insamling, provhantering, säker lagring, spårbarhet och utplock av biobanksprov.

ikon förvaring utan pil

Förvaring

Biobank Väst administrerar fryshotell och erbjuder IT-stöd vid hantering av biobanksprov och frysar.

Vad är en biobank?

En biobank avser här en samling humanbiologiskt material, förvarat för ett eller flera ändamål samt information om detta material. Biobanker omfattar alla typer av prov från människa. Alla biobanker har en huvudman (juridisk person, t.ex. vårdgivare, universitet, läkemedelsbolag) och varje biobank har en biobanksansvarig utsedd av huvudmannen.

Benämningen biobank används även för en organisatorisk verksamhet med ansvar för en eller flera provsamlingar med prov som omfattas av biobankslagen.

I Västra Götalandsregionen har vi endast en biobank, Biobank Väst. Regionens alla provsamlingar finns numera under Biobank Väst. 
Senaste nytt

  • I samband med Nordic Biobank Conference arrangerar vi på Biobank Väst en grundkurs i biobankning den 6 september på Svenska Mässan.

  • DNA-extraktion är en av de tjänster som erbjuder på Biobank Väst. Servicen kan utnyttjas av alla typer av forskningsstudier som vill extrahera DNA från blod eller buffy-coat för att sedan utföra analyser så som sekvensering eller genotypning med GWAS-analys.

  • Welcome to the lunch webinar "Biobanking and sample quality" on March 21, 12:00-13:00. The seminar is arranged by Sahlgrenska Academy Future Faculty.

  • De nya EU-förordningarna gällande kliniska prövningar innebär förändrade processer för dig som vill forska på biobanksprov. Från den 31 januari 2022 ersätter Förordningen (EU) 536/2014 nationella lagar som rör ansökningar och genomförande av läkemedelsprövningar.