Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Biobank Väst

ikon rådgivning

Rådgivning

Här finns information om lagar, etik och kvalitet inom biobanksområdet samt svar på vanliga frågor.

ikon biobanksansökan

Biobanksavtal

Vi handlägger och godkänner biobanksansökan om tillgång till humanbiologiska prov för forskning.

ikon insamling biobanksprov

Service för biobanksprov

Vi hjälper forskare med insamling, provhantering, säker lagring, spårbarhet och utplock av biobanksprov.

ikon förvaring utan pil

Förvaring

Biobank Väst administrerar fryshotell och erbjuder IT-stöd vid hantering av biobanksprov och frysar.

Vad är en biobank?

En biobank avser här en samling humanbiologiskt material, förvarat för ett eller flera ändamål samt information om detta material. Biobanker omfattar alla typer av prov från människa. Alla biobanker har en huvudman (juridisk person, t.ex. vårdgivare, universitet, läkemedelsbolag) och varje biobank har en biobanksansvarig utsedd av huvudmannen.

Benämningen biobank används även för en organisatorisk verksamhet med ansvar för en eller flera provsamlingar med prov som omfattas av biobankslagen.

I Västra Götalandsregionen har vi endast en biobank, Biobank Väst. Regionens alla provsamlingar finns numera under Biobank Väst. 
Senaste nytt

  • En ny biobankslag röstades igenom av riksdagen den 25 januari 2023. Den nya biobankslagen träder i kraft den 1 juli 2023 och ska ersätta den nuvarande biobankslagen.

  • Den 28 januari 2023 ersätts LabBest av Melior labmodul för analyser som utförs av Klinisk kemi på Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Viktigt att veta är att prover som tas i forskningsstudier för biobankning hos oss på Biobank Väst samt analyser utförda av Klinisk Mikrobiologi kommer att vara kvar i LabBest även efter 28 januari, dock längst till och med 30 juni 2023.

  • Biobank Väst vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset, är den första biobanken i Norden som får utmärkelsen Quality Label av det europeiska biobanksnätverket BBMRI-ERIC.

  • Under tre dagar träffades experter inom biobanksområdet från drygt 20 länder på Nordic Biobank Conference som hölls på Svenska Mässan i Göteborg den 6-8 september. Konferensen arrangerades gemensamt av de nordiska länderna. Årets värd var Biobank Sverige, med lokal projektledning från Biobank Väst vid Sahlgrenska universitetssjukhuset. Temat var ”Current trends and challenges in the Nordic countries”.