Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Biobank Väst

ikon rådgivning

Rådgivning

Här finns information om lagar, etik och kvalitet inom biobanksområdet samt svar på vanliga frågor.

ikon biobanksansökan

Biobanksavtal

Vi handlägger och godkänner biobanksansökan om tillgång till humanbiologiska prov för forskning.

ikon insamling biobanksprov

Service för biobanksprov

Vi hjälper forskare med insamling, provhantering, säker lagring, spårbarhet och utplock av biobanksprov.

ikon förvaring utan pil

Förvaring

Biobank Väst administrerar fryshotell och erbjuder IT-stöd vid hantering av biobanksprov och frysar.

Vad är en biobank?

En biobank avser här en samling humanbiologiskt material, förvarat för ett eller flera ändamål samt information om detta material. Biobanker omfattar alla typer av prov från människa. Alla biobanker har en huvudman (juridisk person, t.ex. vårdgivare, universitet, läkemedelsbolag) och varje biobank har en biobanksansvarig utsedd av huvudmannen.

Benämningen biobank används även för en organisatorisk verksamhet med ansvar för en eller flera provsamlingar med prov som omfattas av biobankslagen.

I Västra Götalandsregionen har vi endast en biobank, Biobank Väst. Regionens alla provsamlingar finns numera under Biobank Väst. 
Senaste nytt

  • Under tre dagar träffades experter inom biobanksområdet från drygt 20 länder på Nordic Biobank Conference som hölls på Svenska Mässan i Göteborg den 6-8 september. Konferensen arrangerades gemensamt av de nordiska länderna. Årets värd var Biobank Sverige, med lokal projektledning från Biobank Väst vid Sahlgrenska universitetssjukhuset. Temat var ”Current trends and challenges in the Nordic countries”.

  • Den 16 september kl. 10:00 – 12:00 arrangerar Biobank Sverige, i vilken Biobank Väst ingår, en digital paneldiskussion och frågestund om regelverk för forskning med hälsodata och prov.

  • Isolering av PBMC från helblod är en av de tjänster vi erbjuder på Biobank Väst. PBMC står för Periferal Blood Mononuclear Cells – och genom analyser av dessa kan forskning bedrivas till exempel inom studier på immunologi och cancer.

  • I samband med Nordic Biobank Conference arrangerar vi på Biobank Väst en grundkurs i biobankning den 6 september på Svenska Mässan.